dimarts, 24 de març del 2015

Prèvia Europa-Girona; trucant a la porta de la història

La Copa Catalunya, dimarts passat a l'Ajuntament de la Vila de Gràcia; tant de bo hi torni dijous...
(FOTO: 'Vamos, escapulados!')

I 17 anys després, l'Europa torna jugar una final de Copa Catalunya, la competició que ha donat els moments de més glòria a la història recent del club gracienc. Cap escapulat pot oblidar aquells dos títols guanyats de manera consecutiva al totpoderós Barça en les finals de 1997 i 1998, i la fantasia de poder reviure aquelles sensacions o les inoblidables celebracions des de la balconada de l'Ajuntament a la Plaça de la Vila de Gràcia és un desig ocult des de fa molt de temps en tot l'europeisme. Només 90 minuts separen aquesta fantasia de fer-se realitat, i tot que la gesta es presenta molt complicada, la il·lusió ha de ser el gran motor per equiparar les forces davant un potentíssim Girona que lluita per pujar a Primera Divisió. Igual que tots recordem els Moratalla, Carvajal, Serafín, Diego, Pacha, Verdú, 'Tintín' Márquez, Fernando o Endrino, l'actual plantilla té l'oportunitat d'entrar per la porta gran en la història d'un club de gairebé 108 anys de vida; i que d'aquí a dues dècades, recordem els seus noms i tot el que pugui passar en aquest partit.

Tot Gràcia ha de fer costat el seu equip per tornar a la Plaça de la Vila amb la Copa
(FOTO: 'Vamos, escapulados!')

L'Europa s'ha guanyat a pols lluitar per aquest títol, després de superar 5 rondes, eliminar 2 equips de Segona A (Barça B i Sabadell), un altre de Segona B (Espanyol B), el líder de Tercera (Ascó), i un altre rival de la lliga que va donar molta guerra (Castelldefels). El llarg camí escapulat a la Copa Catalunya començava el 3 d'agost davant el filial de l'Espanyol, en el que va ser també l'estrena de la pretemporada. I ara, 8 mesos i 37 partits després, l'Europa pot fer el 3 de 3 en les seves participacions en una final de Copa Catalunya.


FONT: BTV Esports (Carles Alcoyent)

Dues Copes Catalunya tenen un lloc destacat a la Sala de Trofeus del Nou Sardenya; ara, volem la tercera
(FOTO: 'Vamos, escapulados!')

L'equip de Pedro Dólera arriba a aquest partit després de veure cóm dissabte passat es trencava una extraordinària ratxa de 14 partits invicte (13 de lliga + la semifinal de Copa contra el Sabadell del passat 4 de febrer). La derrota contra el Rubí, però, va venir en un partit estrany i on les sensacions de l'equip no van ser dolentes, més enllà de la precipitació final provocada en gran part per la controvertida actuació arbitral. Sigui com sigui, cal mirar-li la part positiva a la desfeta, per arribar a la final tocant de peus a terra i lluny d'eufòries injustificades, tenint en compte l'entitat del rival de dimecres. Guanyar la tercera Copa Catalunya és una gesta complicadíssima, i només es podrà aconseguir si l'equip repeteix la recepta de quarts de final i semifinals: humilitat, treball, ordre, solidaritat... i jugar amb desimboltura, il·lusió i gaudint de cada moment, com davant Barça B i Sabadell.

Rafa Leva podria tornar a la porteria escapulada després de 2 partits lesionat
(FOTO: 'Vamos, escapulados!')

De cara a aquest partit, l'atenció prèvia estarà fixada en la porteria, per saber si Rafa Leva arriba a temps per disputar la final després de 2 partits d'absència per lesió. Si no, Sergio Fernández ja ha demostrat davant Pobla de Mafumet i Rubí que està perfectament capacitat per defensar la porteria gracienca. A La Xarxa de Comunicació Local, en Joan Barberà ha parlat amb Leva, que encara no té gens clar si podrà jugar o no:

FONT: La Xarxa

També són dubte per molèsties físiques Alberto i Javi Lara. La bona notícia és el retorn a la convocatòria de Víctor Durán, lesionat al novembre. És baixa segura a les files escapulades el lesionat Alegre. Un altre contratemps de darrera hora és la fractura al nas que va patir el 'fusell' Javi Sánchez en el darrer entrenament abans de la final.

FONT: Instagram Javitosanc


Pedro Dólera a Ràdio Gràcia: "Tenim ganes de formar part de la història amb aquest títol"

El tècnic escapulat mira a la final amb serenitat i il·lusió
(FOTO: 'Vamos, escapulados!')

A dos dies de la final de Copa Catalunya, el '100% Europa' de Ràdio Gràcia d'aquest dilluns va dedicar gran part del programa a la final de dimecres, amb diversos protagonistes escapulats: a l'estudi, Aran Solé va estar acompanyat dels tertulians habituals Ramon Ortiz (Eskapulats) i l'historiador Ramon Vergés, el periodista de l'Independent de Gràcia Xavi Tedó, i el vicepresident de l'Europa Arturo Ramírez, que va fer una crida a tota la Vila de Gràcia per acompanyar l'equip aquest dimecres. A més, van intervenir telefònicament el president Guillaume De Bode, que va recomanar arribar a l'estadi amb temps per evitar aglomeracions, i l'entrenador Pedro Dólera, que va comentar les sensacions prèvies a la gran final davant el Girona. Podeu escoltar el programa íntegre en aquest player:

FONT: Ràdio Gràcia


Dólera també ha intervingut dimecres a La Xarxa de Comunicació Local, i a la ràdio de la seva ciutat, El Prat Ràdio:

FONT: La Xarxa

FONT: El Prat Ràdio

El president escapulat Guillaume De Bode també ha estat entrevistat a Barcelona FM, i ha aprofitat per donar el condol a les víctimes de l'accident aeri del vol Barcelona-Düsseldorf:

FONT: Barcelona FM

Cano i Guzmán volen aixecar la tercera
(FOTOS: CEEuropa.cat)

Al web oficial de l'Europa publica una entrevista amb el capità Àlex Cano i el jugador sortit de la pedrera escapulada Carlos Guzmán.

També al blog Tercera.cat, Roger Sánchez i Carles Garcia han entrevistat Cano.


L'Europa estrenarà samarreta


FOTOS: CEEuropa.cat

El web oficial de l'Europa ha anunciat que l'equip escapulat estrenarà demà una nova samarreta commemorativa de la final, que compta amb diverses novetats: al marge de la data de la final, els elements més novedosos són les quatre barres a la màniga, els escapularis difuminats per sota del ja habitual, i el lema de 'Comerç amb Gràcia' a la part posterior de la samarreta. Els socis i aficionats que la vulguin, la poden reservar ja a oficines del club a un preu de 39 euros.

S'espera una gran entrada a la grada del Nou Sardenya
(FOTO: 'Vamos, escapulados!')

El club ha fet una crida per que els escapulats que vagin demà a l'estadi ho facin amb la samarreta de l'equip o amb roba blanca per crear un efecte cromàtic visible a la grada; a més, el club també recomana no venir amb el cotxe, per evitar col·lapses de trànsit o a l'entrada del pàrquing sota el Nou Sardenya. La Federació Catalana ha confirmat que fins dilluns s'havien venut ja un total de 2.200 entrades, i s'espera que aquesta xifra s'incrementi a les pròximes hores, i també a les taquilles de l'estadi en els moments previs al partit.

D'altra banda, la junta directiva de l'Europa ha emès un comunicat de queixa pel tracte discriminatori rebut per part de Mundo Deportivo (res de nou, vaja...) en les informacions referides a aquesta final. Al marge de deixar l'equip gracienc en un segon pla dels diferents reportatges que ha fet el diari sobre el partit, avui mateix ha informat erròniament que l'escenari de la final seria el Narcís Sala.


EL RIVAL:

FOTO: Marc Martí / Diari de Girona

Si amb el Barça B o el Sabadell parlàvem d'equipassos, què hauríem de dir del Girona? Cinquè classificat de Segona Divisió a només 3 punts dels colíders Betis i Sporting, el conjunt de Pablo Machín està fent una temporada extraodinària, tot i tenir un pressupost inferior al de molts rivals directes. Tot i que és veritat que potser arriben en un moment no massa bo pel que fa a resultats (1 victòria als últims 6 partits), a ningú se li escapa quin és el potencial d'una plantilla plena de jugadors amb experiència a Primera i Segona divisió, i que està lluitant de tu a tu per aconseguir l'ascens. Podeu consultar les seves estadístiques en el web de la LFP.

Si ens fixem una mica en la plantilla del rival de l'Europa, un només pot afrontar el partit de dimecres amb el major dels respectes: a la porteria, un ex-company de Leo Messi al planter del Barça, Isaac Becerra, l'ex del Vilarreal Palatsí, o el jugador de la pedrera Andrés Díez; a la defensa, homes com l'ex-capità de l'Espanyol David Garcia, l'ex del Celta Richy, l'ex de l'Athletic Ramalho, el francès Lejeune, o jugadors de la casa com Carles Mas o Juncà (ex de Barça o Mallorca);  al mig del camp, els ex-Espanyol Christian Alfonso o Cristian Gómez, l'ex-València o Celta Jandro, l'ex-Granada o Tenerife Juanlu, o coneguts futbolcat de gran qualitat com Pere Pons, Eloi Amagat, Àlex Granell o Aday Benítez; i al davant, dos taurons del gol que ja sumen 10 dianes cadascun, l'ex del Dundee, Rangers o Lugo Fran Sandaza i tot un rodamón com Felipe Sanchón, a més de jugadors de gran qualitat com l'ex-Vila-real Gerard Bordas o l'ex-killer del Lleida Jaime Mata... coixos, no són...

Sandaza-Sanchón: una dupla que ja suma 20 gols a la lliga de Segona
(FOTO: Jordi Ribot / L'Esportiu)

La incògnita per a molts és cóm es prendrà el Girona aquesta primera final de la seva història, a la que ha arribat després de superar només dues rondes: va eliminar a quarts el Badalona a la tanda de penals després d'empatar 1-1, i es va desfer del Gavà en semifinals per 0-1. Caldrà veure també cóm pot afectar l'equip gironí el convuls context extraesportiu que està envoltant el club les últimes setmanes. En plena negociació per a una possible venda del club (el Girona necessita prop d'un milió d'euros abans del 9 d'abril per evitar la dissolució), la setmana passada tècnic i jugadors van denunciar que fa 2 mesos i mig que no cobren, i casualitat o no, ni l'entrenador Pablo Machín ni el capità Jandro van aparèixer dimarts passat a la presentació de la final que es va fer a l'ajuntament de la Vila de Gràcia, tot i que estava anunciada la seva presència. El president gironí Francesc Rebled va excusar la seva absència argumentant "problemes d'agenda", però el cert és que aquell matí l'equip no entrenava... per cert, aquesta setmana, el Girona va entrenar dilluns, fa festa dimarts, i entrena dimecres al matí a Montilivi.

El Girona entrenarà el mateix dimecres pel matí a Montilivi
(FOTO: Gironafc.cat)

Pablo Machín ha donat la llista de convocats després de l'entrenament de dimecres a Montilivi, en una convocatòria amb jugadors del primer equip i del filial: Palatsí, Andrés, Richy, Cristian Gómez, Àlex Granell, Adri, Jaime Mata, Ramalho, Christian Alfonso, Juanlu, Jandro, Marcel Serramitja, Carles Mas, Pere Pons, Sebas Coris, Bigas, Eloi Zamorano i Rovirola.

Segons fonts del club gironí, fins dilluns s'havien venut unes 40 entrades a Montilivi d'aficionats del Girona, xifra que augmentarà probablement a les pròximes hores. A més, altres seguidors gironins que viuen o treballen a Barcelona i rodalies es poden sumar a l'afició blanc-i-vermella.

Els suplents del Girona continuen jugant dues categories per sobre i no matinaran per anar a treballar...
(FOTO: portada L'Esportiu, edició Girona)


PRECEDENTS:

FONT: CD oficial Història i Estadística CE Europa

Europa i Girona s'han enfrontat 52 vegades en competició oficial, amb un balanç lleugerament desfavorable al club gracienc: 17 victòries, 12 empats i 23 derrotes, amb 68 gols marcats i 79 d'encaixats. En Copa Catalunya, existeixen 2 precedents, i curiosament, l'Europa no en va guanyar cap dels dos: el 15 d'agost de 2006, sota una pluja torrencial al Nou Sardenya, derrota per 1-3 en partit de vuitens de final; i el 14 d'agost de 1999, empat a 0 en el triangular de 2ª ronda en què també va participar (i es va classificar) el Mataró.

L'únic precedent de Copa Catalunya al Nou Sardenya, al 2006, va ser per al Girona
(FOTO: hemeroteca Mundo Deportivo)

Els capitans Llavina i Curbet, en una Europa-Girona de la lliga de Tercera 1955-56
(FOTO: llibre 'Història d'un Històric' / Ramon Vergés)

A la història de la competició, però, l'Europa supera un Girona que tot just jugarà la seva primera final. En canvi, l'equip escapulat disputa la seva tercera final: com sabreu sobradament, va guanyar les comentadíssimes finals de 1997 i 1998 davant el Barça, les dues úniques que ha disputat. Cal matisar que el Campionat de Catalunya guanyat el 1923 era una altra competició diferent, en format lliga, que va necessitar d'un partit de desempat entre Europa i Barça el 21 de març (curiosament, a Girona). El triomf escapulat per 1-0 amb gol d'Alcázar va donar el títol i l'opció a disputar la Copa d'Espanya en què l'Europa va arribar a la final contra l'Athletic Club, el 13 de maig d'aquell mateix any. Amb tot, la Copa Catalunya no es va crear fins el 1984, amb el nom de Copa Generalitat, i va ser al 1989 quan la Federació Catalana se'n va fer càrrec de manera oficial. Des de la temporada 93-94 té l'actual denominació de Copa Catalunya. En cas de vèncer dimecres, l'Europa se situaria tercer en solitari en el palmarès de la competició, només superat per Barça (7) i Espanyol (6).

Palmarès de la Copa Catalunya per nombre de títols guanyats
(FONT: FCF)




FONT: hemeroteca Mundo Deportivo


ESTADI:

NOU SARDENYA (Camèlies 42 - Vila de Gràcia)
Dimecres 25 març, 21h

10 euros General*
15 euros Tribuna**
Gratis menors 7 anys

*els socis d'Europa i Girona pagaven 5 euros fins diumenge 22
*els socis d'Europa i Girona pagaven 10 euros fins diumenge 22

FOTO: 'Vamos, escapulados!'





FONT: Google Maps


Les darreres previsions indiquen que no plourà a l'hora del partit
(FONT: meteosat.com)


ACTIVITATS PARAL·LELES:

La Federació ha confirmat un minut de silenci en memòria de les víctimes de l'accident de l'avió Barcelona-Düsseldorf que ha deixat 150 víctimes mortals. També se suspèn el dinar de directives previ a la final, i els actes festius com els castellers o el confetti i música en l'entrega de la copa; i els jugadors dels dos equips lluïran un braçal negre, en senyal de condol. A més, està previst l'habitual minut de protesta en contra de la fiscalització de l'esport català per part del govern estatal. Tret de canvis de darrera hora, les autoritats confirmades a la llotja són el Conseller de Presidència del Govern de la Generalitat Francesc Homs, l'alcalde de Barcelona Xavier Trias, el Secretari General de l'Esport de la Generalitat Iván Tibau, el president de la Federació Catalana de Futbol Andreu Subies, el president de la UFEC Gerard Esteva, la Regidora de Districte de Gràcia Maite Fandos, la Regidora d'Esports de l'Ajuntament de Girona Isabel Muradàs, o els presidents d'ambdós clubs, Guillaume De Bode i Francesc Rebled


La Penya Eskapulats ha preparat una zona d'animació just davant del Nou Sardenya, on es faran concerts i activitats des de les 18h per a tots els seguidors que vagin arribant a l'estadi. Estarà ubicada a la cantonada de Ronda del Guinardó amb el carrer Camèlies, a tocar del gol que ocuparan els aficionats de l'Europa durant el partit. Com ja van fer davant el Barça B en quarts de final i contra el Sabadell en semifinals, el grup d'animació més jove de l'equip gracienc han preparat un tifo per rebre l'equip. 

Des d'aquí també volem animar tota la Vila per que guarneixi balcons, aparadors i comerços amb motius de l'Europa, com banderes, bufandes o samarretes. Que tothom sàpiga que som graciencs i estem orgullosos del nostre Europa!

Al descans, estava previst fer un homenatge als campions escapulats del 97 i el 98, amb la presència de més d'una vintena de jugadors i tècnics de l'equip que va guanyar la Copa Catalunya dues temporades consecutives. Finalment, se'ls mencionarà, però no saltaran a la gespa, també com a mostra de condol per l'accident aeri. Podeu repassar l'entrevista amb el capità Miquel Carvajal que publicàvem a les darreres hores.

Carvajal i Colomé, dos dels bicampions escapulats que seran al Nou Sardenya
(FOTO: 'Vamos, escapulados!')

Al Telenotícies de TV3 han fet aquest reportatge amb altres 2 campions escapulats: Pacha i Raul Verdú:

FONT: TV3

D'altra banda, l'ANC repartirà estelades a l'entrada del Nou Sardenya. Com és habitual a l'estadi gracienc, al minut 17:14 de partit es faran els crits en favor de la independència de Catalunya que, molt probablement, uneixin les dues aficions.

FONT: L'Independent de Gràcia

El partit podrà ser seguit també en directe gràcies a la retransmissió televisiva que farà Esport 3, amb la narració de Jordi Sunyer i els comentaris tècnics de Jordi Gonzalvo. Però sempre el podeu deixar gravant per viure en primera persona al Nou Sardenya les emocions d'una cita històrica inèdita. Les televisions que han seguit la trajectòria escapulada des del primer dia, com ara BTV o La Xarxa, també estaran ben pendents de tot el que passi a l'estadi gracienc abans, durant i després del partit. I Barcelona FM oferirà el partit en directe per ràdio, a través del 91.0 de la FM, amb la narració de Marcos Arizmendi i Roger Matamoros. També Ràdio Marca Barcelona oferirà una edició especial del 'Marcador Catalunya' de Ricard Vicente, amb la final com a partit principal. Segons confirma la federació, més de 60 periodistes de 28 mitjans de comunicació diferents s'han acreditat per informar de la final.

FONT: twitter BTV Esports

Com a nota exòtica, el partit serà seguit també en directe... des de Miraflores, Perú!!!

FONT: facebook restaurant 'El 10 Carnes y Vinos'

FONT: twitter CE Europa

Guanyi qui guanyi, serà una nit per recordar tota la vida a la Vila de Gràcia, i tu no hi pots faltar...


FONT: 'Vamos, escapulados!'


VAMOS, ESCAPULADOS!!!