dilluns, 24 de novembre del 2014

Anàlisi/Opinió: decàleg per creure en la reacció

Fa només 12 dies, aquest Europa ens va fer vibrar; queden encara 7 mesos per que ho continuï fent
(FOTO: 'Vamos, escapulados!')

Confesso que l'1-3 d'ahir davant l'Ascó em va deixar molt destrempat i emprenyat, i hauria entrat al vestidor a repartir calbots per buscar instintivament una reacció que em traiés de sobre la sensació d'impotència. Tinc cops de geni una mica viscerals, sóc així. Però al futbol, com a la vida, quan un rep una decepció té dues opcions: quedar-se plorant i maleïnt el nom del porc fins a quedar-se atrapat en una espiral negativa, o buscar una reacció des del positivisme per sortir del pou. A mi m'agrada més la segona opció. La decebedora ratxa de l'Europa en aquests 7 darrers partits (tercer pitjor equip de la lliga amb només 6 punts de 21) ha situat l'equip gracienc a 8 punts del lideratge de Tercera i a 5 de les places de play-off. Però com que només som al novembre i m'agrada veure el got mig ple, he buscat un decàleg de fortaleses i factors per creure que el marge de millora de l'equip és tan gran que no és cap bogeria pensar que l'Europa té temps i potencial de sobra per remuntar i lluitar pels objectius que tots teníem al cap al principi de temporada:

1. EL POTENCIAL DE LA PLANTILLA

FOTO: 'Vamos, escapulados!'

Des de l'estiu, tothom ha coincidit a assenyalar que la plantilla de l'Europa 2014-2015 millorava i/o equilibrava la de l'any anterior i era, sense cap mena de dubte, una de les millors (si no la millor) de l'actual grup català de Tercera. Evidentment, això no és garantia de res i ningú et regalarà ni un sol punt per la teva cara bonica o per l'escut que portis al pit, però sembla obvi que la matèria prima esportiva i humana de l'equip gracienc està sobradament preparada per marcar-se grans fites. Voleu una dada que il·lustri el potencial ofensiu de l'equip? La temporada passada, entre tots els jugadors que conformen l'actual plantilla de l'Europa van marcar un total de 86 gols. No està gens malament. Al marge de lesions o cops de mala sort que hagis pogut tenir en moments puntuals, si l'equip suma 10 punts menys que la lliga passada en la jornada 14 és només pels propis errors; i, per tant, el marge de millora en aquest sentit és molt gran. I, el millor de tot, depèn només de nosaltres mateixos.

2. SER EL TEU PROPI MIRALL

FOTO: 'Vamos, escapulados!'

Recordeu aquesta foto? No, no fa 5 anys d'aquest partit. És de només fa 12 dies. L'Europa va fer una exhibició que va provocar mil i un elogis davant un equip dues categories per sobre i ple de talent com el Barça B. Aquella nit es va jugar al 200% d'intensitat i concentració, amb moltíssima intel·ligència tàctica, una solidesa defensiva infranquejable, i una estripada golejadora d'equip gran. Aquest Europa 2014-2015 també va guanyar fa 3 mesos en Copa Catalunya a l'actual segon classificat de la Segona B grup 3, l'Espanyol B. I va empatar contra un altre equip de superior categoria com el Sant Andreu, mereixent amb escreix la victòria sobre l'etern rival. Dels 6 equips que té per sobre a la lliga, ha guanyat fent grans partits a Pobla de Mafumet i Peralada; ha empatat amb el Terrassa fent mèrits de sobra per guanyar; també va empatar a un camp tan i tan complicat com el d'un Masnou que només ha perdut 1 partit en tota la lliga; va perdre al camp del líder Rubí amb un regal d'última hora en un partit que va merèixer guanyar clarament a la segona meitat; i sí, ahir va perdre amb tot mereixement en un mal dia davant un gran Ascó. El mateix Ascó al que l'Europa va eliminar en Copa Catalunya a l'agost. Per no parlar d'altres grans partits com el que l'equip va fer en el triomf per 0-2 a Vilafranca, o els 10 primers minuts d'orgia futbolística davant el Palamós, fins que la topada d'Alegre va deixar l'equip tocat. I tot i així, jugant amb 10 gairebé una hora de partit, l'Europa va treure endavant aquell triomf per 3-1 en una gran exhibició de coratge i solidaritat col·lectiva. Tot això ho ha fet ja aquest equip renovat en només 4 mesos de feina. Ara només cal que el vestidor s'ho torni a creure, des de la humilitat i el treball.

3. ELS GOLS REBUTS

FOTO: 'Vamos, escapulados!'

Si per alguna cosa s'ha caracteritzat l'Europa de les dues darreres temporades en què es va aconseguir jugar el play-off és per la solidesa defensiva. Rafa Leva ha estat Zamora de la lliga dues vegades consecutives, amb una mitjana de 0'72 gols rebuts la passada temporada i de només 0'63 ara fa dues (o el que és el mateix, aquell any l'Europa va ser el millor de la història en quant a mitjana de gols encaixats). Aquesta temporada, l'equip havia començat d'una manera estratosfèrica en aquest àmbit, ja que va trigar 5 jornades a encaixar el primer gol (el de penal a l'últim minut del partit contra el Sabadell B), i era el millor del 361 equips de Tercera de tot l'estat. Aquella mitjana de 0'16 gols encaixats en les 6 primeres jornades era excepcional, és cert, però el que no és gens normal és el que ha passat en els 8 partits posteriors: 14 gols rebuts en 8 partits, o el que és el mateix, 1'75 gols encaixats per partit. Més del doble que l'any passat i gairebé el triple que fa dues temporades. I la gran majoria, arran de males sortides, errades greus de marcatge, mals rebutjos o desajustos defensius globals impropis de l'Europa que tots coneixem dels últims anys (i que és, en bona part, el mateix equip que ara, amb 4 retocs). Un aspecte, doncs, molt i molt millorable. I més tenint al millor porter i a molts dels millors defenses de la categoria.

4. REAPRENDRE A EMPATAR

FOTO: 'Vamos, escapulados!'

Un punt lligat a l'anterior. Tots estarem d'acord que volem un Europa que jugui sempre per guanyar, davant de qualsevol rival i qualsevol circumstància. Però com que el futbol és un joc d'incerteses, errors i inexactituds, és molt i molt important també el saber no perdre. Segurament un altre dels punts forts de l'Europa dels últims anys que més destacaria qualsevol coneixedor del futbol català és que ha estat un equip molt difícil de derrotar. La darrera lliga va patir 9 desfetes en 38 jornades (i això perquè va perdre els 2 últims partits), i en fa dues només va cedir 5 derrotes. O el que és el mateix, les mateixes que ja portem en només 14 jornades. És cert que des que les victòries valen 3 punts els empats penalitzen, però en un campionat de 38 partits, tot el que sigui anar rascant punts és positiu i pot ser la diferència entre assolir un objectiu o no assolir-lo. Només cal mirar al fet que els dos darrers títol de lliga s'han decidit a la darrera jornada i també la lluita pel play-off ha acabat deixant fora a equips pel goal-average. El mateix Europa no hauria fet play-off l'any passat, tot i haver fet una gran campanya, de no ser pels punts sumats a darrera hora en camps com Cornellà, o Ascó. I fins i tot algú de lletres com jo és capaç de veure que si haguéssim assegurat almenys l'empat en els partits que hem perdut, ara estaríem a 3 punts del lideratge. Evidentment, el futbol ficció no val per a res, però sí la moralina i l'aprenentatge que en podem treure de tot plegat. Feia 2 anys i mig que un rival no li remuntava un partit a l'Europa i enguany ja portem dues derrotes en partits que havíem començat guanyant. Així doncs, hem de reaprendre a empatar. 

5. ELS GOLS D'ESTRATÈGIA

FOTO: 'Vamos, escapulados!'

Les xifres golejadores d'aquesta temporada són força similars a les de les dues darreres temporades (20 gols en 14 partits representen una mitjana d'1'43 dianes per partit; en les dues darreres campanyes, la mitjana va ser de 1'37 i 1'45, respectivament). Però hi ha un aspecte més concret dels gols escapulats que segurament ha baixat una mica: un dels crits més característics de la grada del Nou Sardenya és aquell de "córner-gol!, córner-gol! córner-gol!", i un denominador comú quan els rivals analitzen l'Europa és sempre el potencial gracienc en les jugades d'estratègia. De moment, però, l'equip no ha aconseguit marcar ni un sol gol en rematada directa d'un llençament de córner, i el rèdit des de la cantonada s'ha limitat a dues dianes en segona jugada: la d'Alberto amb el Castelldefels, i la de Javi Sánchez davant el Peralada. Més fruit s'ha tret fins ara en les faltes laterals, que han generat 3 gols en rematada directa: Javito contra el Castelldefels, Cano al Prat, i Camacho a Rubí. El de Javi Lara amb el Peralada és l'únic gol de penal dels dos llençats fins ara, i el punt més positiu en pilota aturada és haver acabat amb la sequera de 22 mesos en gols de falta directa, trencada la setmana passada per Padilla al camp de la Monta. Marge de millora, doncs, també en aquest aspecte del joc

6. EL RENDIMENT COM A VISITANT

FOTO: Flickr Jaime Blanco

No és cap secret que el rendiment de l'Europa com a visitant aquesta temporada està sent molt pobre: 7 punts de 21 possibles són un fluix rèdit, tot i la dificultat d'algunes de les sortides que ha hagut d'afrontar l'equip fins ara. L'any passat a aquestes alçades s'havien sumat gairebé el doble de punts (13), i és que l'equip sabia treure més profit del fet que els equips haguessin d'exposar alguna cosa més que quan venen a jugar al Nou Sardenya i es tanquen a la seva pròpia àrea. El millor de tot és que els números són fàcilment millorables, i a poc que l'equip s'hi posi i la sort acompanyi una mica, l'Europa ha de començar a assolir xifres més pròpies del seu potencial real. Jugui contra qui jugui, i sigui el camp que sigui. Començant diumenge mateix, a la Bòbila Pinetons.

7. EL FACTOR GRADA

FOTO: 'Vamos, escapulados!'

La derrota d'ahir davant l'Ascó pot haver tingut més impacte emocional per un fet: és la primera que pateix l'equip a casa als darrers 6 mesos i mig. Després del trasbals que va suposar començar la temporada sense camp propi, el retorn al Nou Sardenya estava sent la gran fortalesa de l'equip, amb 4 victòries en 4 partits (3 de lliga i 1 de Copa Catalunya). I, sense cap mena de dubte, una de les grans fites de la passada temporada va ser recuperar la comunió equip-grada i la reactivació ambiental que va provocar l'aparició de la Penya Eskapulats, afegint-se a d'altres ja existents com Caliu Gracienc, Torcida Escapulada, Agrupació Europeïsta, la penya del C.A.V.A., etc. Aquesta comunió ha de continuar funcionant com una simbiosi: l'equip ha de ser el primer que doni motius a la grada per animar incondicionalment, i l'afició ha de donar ales a l'equip quan ho estigui passant malament sobre la gespa. Si aquesta unitat no es trenca, estic convençut que pocs punts s'escaparan aquesta temporada de l'estadi del carrer de les Camèlies.

8. MALES RATXES 

FONT: FCF.cat

En totes les lligues, tots els equips passen males ratxes, i l'Europa no és excepció. L'any passat, l'equip va encaixar 3 derrotes seguides contra Montañesa, Cerdanyola i Manlleu i es va quedar a 7 punts de la Monta, i semblava que s'acabava el món. A la 2ª volta, en el mateix tram de partits, l'equip va trigar 5 jornades a tornar a guanyar; i fins i tot, amb el títol en joc, l'Europa només va guanyar 1 dels últims 4 partits, i va acabar optant al títol fins a l'última jornada. En una lliga tan igualada com aquesta, això que li està passant ara a l'equip li acabarà passant a tots els rivals. I la clau és arreglar tots aquests aspectes dels punts anteriors, més tots els que s'hagin de millorar de portes endins del vestidor per optimitzar el propi rendiment. Els tècnics han de trobar la tecla, i els jugadors aplicar-se al màxim per donar forma sobre la gespa als plantejaments tàctics. Si tu treus el màxim de tu mateix, acabaràs retallant distàncies amb tots els rivals que ara tens per endavant.

9. EL CAS DEL CORNELLÀ

FONT: Passió Esportiva

La temporada passada, dos equips partien com a clars favorits al títol de lliga: Europa i Cornellà. Precisament tots dos es van enfrontar en la primer jornada, amb triomf escapulat, i allò va ser només l'inici d'un pèssim començament per als homes de Jordi Roger. A la jornada 15 (just la que vindrà aquest cap de setmana), l'equip verd va tocar fons amb una derrota per 2-0 al Masnou que el deixava a 10 punts del líder, que era precisament l'Europa. El Cornellà, però, no es va rendir, i a base de molta feina sense fer soroll, va acabar sent campió de lliga per goalaverage empatat a punts amb la Montañesa, i traient-li 4 punts a l'Europa. Si ens van aixecar 14 punts en 23 jornades, no veig per què aquest Europa no podria recuperar-li 8 punts en 24 jornades a qualsevol altre equip de la lliga, per molt bons que siguin els rivals (que ho són; no en tinc cap dubte). Ah! I no cal dir-ho perquè tots ho sabem: el Cornellà va acabar pujant a Segona B...

10. CALENDARI

FONT: FCF.cat

En començar aquest decàleg, deia que l'Europa només ha sumat 6 punts dels últims 21, convertint-se en un dels pitjors equips en aquestes darreres jornades. Voleu saber quins són els pitjors equips de la lliga en aquest darrer període del calendari? Amb 2 punts, Vilassar; amb 5, Santfeliuenc; amb 6 (igual que l'Europa), Cerdanyola i Martinenc; i amb 7 ja vindria el Manlleu. Voleu saber quins són els 5 rivals que li queden a l'Europa abans d'arribar al final de la 1ª volta del campionat? Cerdanyola, Santfeliuenc, Manlleu, Martinenc i Vilassar. Evidentment, tots aquests rivals també poden pensar que és un moment propici per jugar contra l'Europa, però això a mi no m'importa en absolut. L'únic que m'interessa és pensar que, a base de molt esforç, humilitat, autocrítica i concentració en la feina, aquest equip serà capaç de remuntar el vol i demostrar-li el seu veritable potencial a tots els que en tinguin dubtes. Dubtes tan lògics i lícits com l'esperança i el desig de creure en la reacció.


VAMOS, ESCAPULADOS!!!