dijous, 27 de febrer del 2014

Àlex Cano: "M'agradaria pujar a 2ª B i guanyar una lliga; l'afició de l'Europa s'ho mereix"


No hi ha dubte que l'actual Europa té una base de jugadors consolidada de fa temps: i és que darrerament no fem més que celebrar aniversaris estadístics de 3 xifres (i la setmana vinent en celebrarem un altre d'històric, quan Pedro Dólera iguali Pep Moratalla com a entrenador amb més partits a la banqueta de la història escapulada). Fa poc van ser els 100 partits de Guzmán, o els 150 de Valderas, i segons han explicat a les darreres hores els webs d'Arrels Europeistes i de l'Europa, ara és el capità Àlex Cano qui arriba als 150 partits (148 de lliga, més 2 de play-off). Després d'haver jugat al juvenil de l'Hospitalet, al Cornellà o al Marianao, ja fa temps que Cano s'ha consolidat al Nou Sardenya i s'ha convertit en un dels jugadors que més ha calat a l'afició. I és que, a punt de complir 26 anys, ja en suma molts jugant a futbol...

Dónde está Cano? I si busqueu bé, trobareu més escapulats i/o jugadors de Tercera
(FOTOS: arxiu personal Àlex Cano)


Després de 5 anys a Gràcia, són xifres i fites per celebrar, tal i com explica a 'Vamos, escapulados!':

FOTO: 'Vamos, escapulados!'

1) Què se sent en complir 150 partits amb l'Europa? T'imaginaves que hi arribaries quan vas fitxar?

Sincerament, és un plaer per a mi haver defensat la samarreta de l'Europa durant tants partits. Quan fitxes per l'Europa, qualsevol jugador s'ha de sentir un privilegiat de poder venir a aquest club. No és fàcil mantenir-se tants anys a un mateix equip. Quan vaig fitxar, veia molt lluny arribar als 150 partits. Són 5 anys aquí, i estic encantat. 

FOTO: 'Vamos, escapulados!'

Nissaga futbolera: jugant contra el seu germà Carlos; i en Jordi és juvenil escapulat
(FOTO: Àngel Garreta / CEEuropa.cat)

2) Què recordes del dia del debut?

El dia del debut amb l'Europa en partit oficial coincidia amb el meu debut a la 3ª Divisió. Vam guanyar 2-1 a l'Amposta al Nou Sardenya, i era important començar amb bon peu la temporada. Lògicament, els típics nervis abans de sortir al camp hi eren presents. 

Celebrant un dels dos gols el dia del debut (FOTO: Àngel Garreta / CE Europa.cat)

3) Amb quins 3 moments et quedaries

1- Possiblement, el millor, haver-nos classificat la passada temporada per disputar el playoff d'ascens a 2ª Divisió B. Sobretot era molt important donar una alegria a la nostra afició i a nosaltres mateixos, ja que veníem d'una temporada molt dura.

Celebrant el play-off amb els companys (FOTO: Àngel Garreta / Golcat.com)

2- El primer any vam guanyar a l'Hospitalet (líder) 1-0 a casa en un gran partit. Delmàs va marcar molt aviat, i vam estar 85 minuts defensant el resultat contra un Hospi que ho estava guanyant pràcticament tot. 

FONT: El 9 Esportiu

3- Veure el Nou Sardenya ple. Durant aquestes 5 temporades hi ha hagut molts partits en que l'estadi feia goig, però sobretot el dia del playoff va haver-hi un ambient excel·lent. 

Cano a l'àrea rival, amb gent pujada fins i tot als murs exteriors del Sardenya, el dia de l'Arandina
(FOTO: 'Vamos, escapulados!')

4) I quins moments esborraries?

- Fa dues temporades ho vam passar molt malament. Vam entrar en una dinàmica negativa, sobretot a la 2ª volta, en la que va ser complicadíssim sortir d'ella. Va ser un any molt dur, però ens va ajudar a ser més forts a tots els que ens va afectar.

Moments durs, derrotes i patiments, la temporada 2011-2012 (FOTO: Àngel Garreta / CEEuropa.cat)

-Per mala sort, hem viscut lesions dures i inoportunes de companys. 

FOTO: Golcat.com

5) Què t'ha sorprès més de l'Europa? És com t'ho imaginaves?

Quan ho vius des de dins, te n'adones que l'Europa és un club amb molt de ressó a Catalunya. A qualsevol equip li agrada venir a jugar al Nou Sardenya, i això és un hàndicap per a nosaltres, ja que els equips venen aquí molt motivats. Abans de fitxar, sabia de la grandesa que havia tingut el club durant la seva història. Hi ha molts aficionats que són de l'Europa, i que després poden simpatitzar pel Barça o l'Espanyol, per exemple, però que el seu primer equip és l'Europa. A la sala de premsa podem trobar trofeus i fotografies de fa quasi 100 anys! 

Recollint el trofeu de campions dels Històrics 2009 (FOTO: Àngel Garreta / CEEuropa.cat)

Buscant alternatives laborals, a Aranda de Duero... (FOTO: 'Vamos, escapulados!')

6) Objectius pendents amb l'Europa que t'agradaria complir?

Pujar a 2ª Divisió B i guanyar una lliga. Els nostres aficionats porten anys sense poder celebrar-ho, i s'ho mereixen.

Trofeu al 'Jugador amb més Caliu' 2012-2013 del Caliu Gracienc (FOTO: 'Vamos, escapulados!')

7) La teva trajectòria aquí va molt lligada a la figura de Pedro Dólera. Què ha representant en la teva carrera?

Són molts anys amb ell i són moltes coses les que he après al seu costat. Porto amb ell des dels 20 anys i la meva progressió sempre ha anat lligada amb la seva confiança cap a mi. Si no és gens fàcil mantenir-se 5 anys a un club com l'Europa com a jugador, com a entrenador molt menys. Aquesta temporada passa a ser l'entrenador que més partits ha defensat l'Europa des de la banqueta. 

Al Marianao de Pedro Dólera i, com no, rematant de cap (FOTO: CEEuropa.cat)

8) Quin és el secret per rematar sempre de cap en les jugades d'estratègia i fer tants gols? (tots els entrenadors comentaristes que tenim ens diuen que ho saben i ho preparen, però que no serveix de res)

Jaja, no hi ha cap secret. Primer de tot, si aconsegueixo rematar és perquè venen ben centrades. A més, en Pedro treballa molt bé les jugades d'estratègia i portem molts anys així. L'any del Marianao vaig fer 10 gols, i el primer amb l'Europa 8. Cada vegada és més difícil perquè els contraris estan més atents. Segurament sigui cosa de l'instint i l'intuïr cap a on anirà la pilota. 

Amb 25 gols, màxim golejador de l'actual plantilla. Vic 2012 o Blanes 2009, dels pocs fora de casa
 (FOTOS: Àngel Garreta / CEEuropa.cat)

9) Què suposa per a tu que t'escollissin capità i agafar el relleu de Delmàs?

És un nou repte, perquè agafar el relleu de l'Àlex Delmàs no és gens fàcil, ja que ha deixat el llistó molt i molt alt. M'ha ensenyat moltes coses, i totes bones, durant els 4 anys que hem compartit vestidor. És un referent per a mi, a més d'un gran amic. Ser capità de l'Europa comporta responsabilitat. Representar al club gracienc no és representar a un club qualsevol. 

Àlex i Àlex, capitans escapulats (FOTO: 'Vamos, escapulados!')

...i capità de la selecció catalana amateur, fent història a la Copa de les Regions
(FOTO: Arxiu Ramon Rovira)


10) Una de present: cóm veus la present temporada i les opcions de títol/play-off/ascens?

Estem fent la millor temporada en els últims anys al club. Portem desde la jornada 1 dins dels llocs de playoff i a la jornada 25 estem en una posició immillorable, ja que tenim un partit pendent encara. Els nostre objectiu és disputar el playoff d'ascens. Entrem en l'últim terç de la lliga, que és quan es decidirà tot. Les opcions al títol hi són, però hem d'anar pas a pas. És una de les lligues més competides dels últims temps a la 3ª Divisió, i no serà gens fàcil.

Molts gols per celebrar; moltes fites per conquerir (FOTO: Àngel Garreta / CEEuropa.cat)


Per cert, precisament Cano, i el també escapulat Guzmán, van ser titulars ahir en l'amistós de la selecció catalana amateur al camp de l'Horta; un partit més de preparació per a la fase final estatal de la Copa de les Regions UEFA, que va acabar amb empat a 0: 


FONT: BTV Esports

Catalunya ja sap els altres 3 equips que hi prendran part: seran Castella i Lleó, Múrcia i Andalusia. Serà del 18 al 20 d'abril, en una seu encara per determinar.