dimecres, 27 de març del 2013

Prèvia Europa - Vilafranca: partit trampa

11 punts. A dia d'avui, i si els rivals que estan fora de les 4 primeres places guanyessin el 100% de punts (cosa improbable), això és el que li faltaria matemàticament a l'Europa per garantir la seva presència als play-off d'ascens a 2ª B per primera vegada en 12 anys. És a dir, guanyant 4 dels 5 partits que queden a casa l'objectiu estaria assolit, facin el que facin els rivals, i divendres hi haurà la primera oportunitat per seguir sumant de 3 en 3 i apropar-se encara més a la fita. A més, un triomf contra el Vilafranca situaria momentàniament als de Pedro Dólera com a colíders, en espera del que fes l'Olot en el difícil partit de diumenge contra el Manlleu. Amb tot, faran bé els escapulats de no refiar-se davant un partit perillós per molts condicionants: un horari estrany amb gent de vacances que pot restar afluència de públic al fortí del Nou Sardenya, un rival en ratxa buscant apropar-se més a la permanència, i que a més és un equip incòmode, directe i amb ganes de revenja esportiva pel partit d'anada. Factors tots ells com per sortir a mossegar des del primer minut i evitar els inicis de partit tebis que ha fet l'Europa a les últimes jornades.

I és que els 7 empats de l'última jornada al grup cinquè de 3ª demostren que, a la recta final de campionat, les victòries van cada vegada més cares. L'1-1 aconseguit a un camp tan complicat com el del Figueres té molt de valor, i ara cal confirmar-lo amb un nou triomf al Nou Sardenya. Divendres farà 11 mesos i 7 dies de l'última derrota a casa, i aquesta està sent una de les claus de l'èxit gracienc en aquesta lliga. Millor equip de la 2ª volta i de 2013, conjunt menys golejat i amb menys derrotes de la lliga, 1 única derrota en els últims 20 partits... estadístiques a les que cal donar continuïtat contra el Vilafranca per posar pressió als rivals en la lluita pel títol.

De cara a aquest partit, Dólera ja podrà comptar amb Diego, absent als 2 últims partits per una estrabada. No hi seran encara els lesionats de llarga durada Cebri i Camacho, mentre Epitié també seguiria de baixa. Xavi León ja entrena amb el grup i afronta la recta final de la recuperació pel trencament de nas i pòmul. L'Europa no té sancionats per a aquest partit, però caldrà anar amb compte amb les targetes de cara a la visita de la pròxima setmana a Sant Boi: Javi Lara, Diego, Rafa Leva, Guzmán i Mañosa són els escapulats apercebuts ara mateix.

EL RIVAL:
Puchi, el pitxitxi penedesenc (FOTO: La Jornada.cat / Carles Garcia)

Segurament marcat per les limitacions pressupostàries i pel que sempre diu el seu tècnic de la dificultat de convèncer futbolistes de Barcelona per anar a entrenar i jugar a Vilafranca, el conjunt penedesenc lluita per mantenir-se un any més a 3ª. I tot i que ha estat en zona perillosa durant una part del campionat, el cert és que el conjunt quatribarrat arriba al Nou Sardenya en el millor moment de la temporada: 4 victòries en els 5 últims partits, amb 12 punts sumats dels darrers 15, que li han permès deixar la zona de descens a 9 punts, i apropar-se cada vegada més a la permanència matemàtica. En aquest context de necessitat sense urgències, l'equip d'Agustí Pujibert 'Puchi' pot ser doblement perillós, perquè tindrà gana, però sense angoixes classificatòries. I a més, com veurem després, al vestidor vilafranquí li tenen ganes a l'Europa...

Amb tot, és cert que aquest Vilafranca baixa molt les prestacions lluny del seu estadi: si com a local ha sumat 26 punts de 42 possibles, a fora només n'ha aconseguit 8 de 42, amb un balanç de només dues victòries (a Palamós i Balaguer), dos empats (a Vic i Gavà), i 10 derrotes. Xifres que el converteixen en el segon pitjor visitant de la categoria (empatat amb Júpiter i Vic), ja que només el Balaguer, amb 7 punts, ha sumat menys a domicili. Això sí, ara fa només dues setmanes els penedesencs li van donar un bon ensurt al líder Olot, avançant-se en el marcador al fortí del municipal garrotxí i plantant cara en tot moment (tot i que al final els olotins van acabar guanyant 3-1).

Enguany l'home més destacat del Vilafranca és el fill de l'entrenador, Jonatan Pujibert 'Puchi', pitxitxi de l'equip amb 8 gols. També estan aportant en l'aspecte golejador Ferran Alabau amb 4 dianes (arribat a mitja temporada del Gavà, i que l'any passat compartia vestidor al Vilanova amb els escapulats Camacho i Mañosa), o homes com Isaac Maldonado i Óscar Valerio amb 3. Defenses com Bacaicoa o Javi González, jugadors com Antolínez o Marcos Garcia, o els ex-escapulats David Márquez, Oriol Molins o Marc Masip, són altres jugadors a destacar del pròxim rival de l'Europa.

De cara a aquest partit, Puchi no pot comptar amb Bacaicoa, expulsat diumenge passat contra la Pobla de Mafumet. En canvi, recupera Antolínez després de complir sanció. A més, Guti també seria baixa.

Per conèixer una mica més aquest Vilafranca, una bona referència per imaginar-nos el partit que li pot plantejar a l'Europa pot ser el partit que van jugar fa dues jornades al camp de l'Olot, emès per La Xarxa:

FONT: La Xarxa

I si voleu saber encara més detalls del Vilafranca, us recomano molt i molt 'El Blog de la Prèvia' de Lluís Montaner; tota una referència en blogs i webs de futbol català.


A LA 1ª VOLTA:
Tot i les moltes baixes, l'Europa va aconseguir el setè triomf consecutiu en les seves visites a Vilafranca: va ser per 0-2, amb gols de Javi Lara (en un penal, sincerament, més que dubtós) i Camacho al tram final de la 1ª part. Aquell dia va debutar de titular Dani Romero, i durant la 2ª part també es va estrenar el juvenil Miki:

FONT: BTV Esports

Precisament el jugador a qui li van assenyalar el penal i l'expulsió, el veterà defensa Javi González, reflectia aquesta setmana a Ràdio Vilafranca les ganes de revenja amb les que afronten al vestidor penedesenc aquesta visita al Nou Sardenya:



PRECEDENTS:
L'any passat el Vilafranca es va endur els 3 punts del Nou Sardenya amb un gol de l'ex-escapulat Josu, però darrerament ha estat un rival molt propici per als interessos escapulats: i és que dels últims 14 enfrontaments de lliga (tant a casa com a fora), l'Europa n'ha guanyat 12, n'ha empatat 1, i només ha cedit la derrota que ara comentàvem...

FONT: futbolme.com

Pel que fa a xifres històriques globals, també són lleugerament favorables als graciencs (com sempre, en aquest quadre faltaria afegir el resultat del partit d'anada del passat mes de novembre):


FONT: CD oficial història i estadístiques CE Europa


5 dels 6 golejadors a l'últim triomf escapulat al Nou Sardenya encara juguen als seus equips (FONT: Mundo Deportivo)


PARTITS JORNADA 29:

Compte, que en ser un cap de setmana tan estrany amb festius pel mig, els partits es divideixen des de dijous i fins diumenge; incloent el del Nou Sardenya, DIVENDRES A LES 12h:



FONT: FCF.cat

Per cert, la Federació Catalana de Futbol va decidir dimarts donar per perdut el partit del Figueres a la Pobla de Mafumet, per alineació indeguda de Jordi Cruz. Això fa que ara l'Europa tingui ja 17 punts de marge respecte a la cinquena plaça, en la que ara estan empatats Figueres, Terrassa i Pobla de Mafumet. Tot i que l'Olot també ha reclamat pel mateix motiu els 3 punts que es va deixar en perdre a Figueres, la Federació ha desestimat la denúncia perquè va ser tramesa fora de termini. Així doncs, el liderat continua estant a 3 punts...


VAMOS, ESCAPULADOS!!!